Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


érdekeségek


                                     Lóvakról

Tudtad?

Kincsem, a csodakanca elbűvölő ló volt.1827-ben tartották meg az első lóversenyt magyar pályán, és ez a csodálatos paci nem adott esélyt másnak a győzelemre:ha indult a versenyen csak második helyre lehetett fogadni!Ő volt az a kanca, aki pályafutása alatt 54-szer indult versenyen és mind az 54-et meg is nyerte.Nevét az egész világ ismeri hiszen azóta senkinek sem sikerült ilyen óriási rekordot döntenie.Pedig 1875-ben nem jósoltak neki valami fényes jövőt ugyanis ez a kis agyagsárga csikócska nem kellett senkinek..Blaskovich Ernő szeretett volna eladni tápiószentmártoni birtokának csikói közül néhányat köztük Kincsemet is.Nem úgy egy év múlva, amikor trénere, az angol származású Hesp Róbertidomítása után Kincsem megnyeri első versenyét, hogy az elkövetkezendő években bárhol járjon is a világban: ne akadjon legyőzőjére.Nyerni tudott Franciaországban, és Angliában is.Kincsemnek volt egy fekete-fehér foltos cica pajtása aki mindig megnyugtatta az angol telivért.Ezért a macskát is különös képpen óvták.De feltehetőleg a macska egy nap elkóborolt s mindenki őt kereste, de nem akadtak nyomára.Kincsem a versenyek után tenyészkanca lett, bár hozzá hasonló utóda még nem született, mégis csodálatos eredményeket értek el. Kincsem 13 éves korában múlt ki kólikában.Életnagyságú bronzszobra már 30 éve hirdeti a parkba belépők előtt a ,,magyar csoda" dicsőségét.Kép 1977-ben állították föl szobrát érdemes megpillantani!

Sokan ilyen lóról álmodoznak, de ha az álmot teljesíteni akarják tenniük is kell valamit!Először is egy jó idomító szakembert kell keresnünk majd tanácsaival, vagy a nélkül választanunk kell érdekinknek megfelelően egy lovat.És ugyan ilyen barátságosan nevelgetni, mint ahogy Kincsem gazdája is tette!Sok szerencsét a ló választásához!!!!!

Kép TUDTAD?

Látod ezt a gyönyörű pacit?Bizony nagyon szép, csakhogy ez a rémisztően hosszú sörény és farok az ő érdekeit keseríti meg! Bármikor lehet belőle óriási baleset, hogy a ló a saját farkában, vagy sörényében bukik el és akkor lehet hívni az állatovost...Bizonyára ezt senki nem akarja, se ló, se gazdi úgyhogy ilyenkor cselekedni kell!! A lónak ez nem fáj, ugyan olyan neki a sörény, mint nekünk, embereknek a haj.Egyszerűen lekell vágni, csak a farkánál kell lennünk nagyon óvatosak! A ló hátsófelétől jól távol, oldalról kell megközelíteni nyugodt léptekkel.Ha a ló bízik benned nem lesz semmi baj!Majd ha vége van a fodrászatnak, jöhet a sörényfonás mellyel lovunkat gyönyörűvé tehetjük!!

TUDTAD?Kép

A shire (ejtsd sájr) Angliából származik.A legnagyobb hidegvérű fajta!! Angliába még Hódító Vilmos vitte be az elődjét a korai középkorban. Azt a lovat a great horse-ként, azaz nagy lóként  emlegették.Ebből tenyészetették ki később, a XVII. sz. folyamán a kissé lomha black horse-t, azaz a fekete lovat.Enek továbbtenyésztett fajtája lett végül a shire, minek létrejöttében fríz lovak is közreműködtek.163-195 cm, egyes egyedek 200 cm felett.Színük általában fekete,pej,ritkán szürke.Nagy-Britanniából származik, élettere  inkább az óceáni éghajlat.Kép A shire feladata az 1700-as évek második felétől főként a mezőgazdaság és az áruszállítás kiszolgálása lett.A különleges megjelenésű, nagy munkabírású és bará6tságos shire idővel nemzeti kinccsé vált, és az angol utcák mindennapjához épp úgy hozzá tartozott,mint a Big Ben London látképéhez. A fajta tenyésztő egyesülete, az Old EnglishCart Horse Society(Régi Angol Fogatló Tenyésztők Egyesülete), 1878-ban alakult meg Shire tenyésztők egyesülete nevet.

 TUDTAD?

Kép Ő itt Thumbia, a világ legkisebb lova.Feltételezzük, hogy Amerikai törpeló.Az amerikai törpelovakat, inkább hobbiállatként tartják, lovaglásra nem nagyon használhatók.Esetleg kisebb gyerekek ráülhetnek, de ott is óvatosnak kell lenni.A törpe ló ,,magasságra nemesített" fajta.A csikó nem lehet magasabb 76 centiméternél, az egyévesek 82 centimétert, a két éves ló nem haladhatja meg a 84 centimétert, a felnőtt ló pedig nem lehet 86 centiméternél magasabb.Bemutatókat is szerveznek a részükre, és a fogyatékkal élő gyerekekkel és felnőttekkel végzett terápiában is nagyon jól beváltak.Kép A nagy lovak kisebbített másának kell lennie,, vagyis kicsiben a lovak miniatűrje.Pont úgy kell, hogy kinézzenek, mint egy arab, egy quarter, egy telivér, vagy akár egy igásló.A törpe lovakat nagyon könnyű száálítani, elférne akár egy kombi autó rakterében is.Repülőgépen pedig  kutyákhoz hasonlóan szállíhatók. Bizony sok lóimádó, vagy csak egyszeű állatbarát nagyopn szeretne gy ilyen kis csöppséget, és a megkapás csak egy álom. Az álmokat is valóra lehet váltani.... Csak hogy ehet, hogy te ilyen törpe pacit akarsz, de gondolj bele..Ezen a picikén lovagolni, nem tudsz, nem tudod kivinni egy terepre, képzeld csak el. Esetleg rendezvépnyeket lehet a segítségével rendezni, lovagolhatnak rajta kis gyerekek.. Bizony ez nekik nagy öröm, csak kár, hogy ők is megnőnek.

TUDTAD?

A ló akkor HEMPEREG, ha tisztálkodni akar, ami egyben óriási élvezetet nyújt a pacinak. Hempereghet szabadban, de akkor is ha egy lovas ül éppen a hátán.Általában tavasszal, vagy nyáron fordul elő az ilyesmi, de más-más évszakban is előfordulhat, ha a lóval például nagyon keményen edzenek.Ugyanis ha a ló hátán ülnek, és nagyon sokat dolgoznak, akkor a ló megizzad. (ezért leginkább a nyári hónapokban, mert akkor nagy a hőség)És ha a ló erősen leizzad, mint ahogy egy ember is, egy jó hideg vizes törülközőre vágyik, vagy esetleg friss fürdőre.Ilyenkor mivel paci nem tud ember nyelven, hogy megkérje gazdiját, hogy slagozza le, ezért ő hempereg.Kép

Bizony az izzadt, verelytékkkel teli szőr, már forró, szóval megnehezeti  még a forró nyereg, meg heveder is.. Plusz egy lovas, aki parancsolja neki, hogy ugrasson, vagy jobbra kanyarodjon.. Na ilyenkor  dobna be egy arany hal helyett, egy arany patkót a vízbe, és kívánná azt  hogy, hadd jáőrjunk, és úgy hadd feküdjek le. Vagyis a ha járásba vezeted (végre) a lovat, ilyenkor van jó alkalom, hogy a ló lefeküdjön, de azis előfordulhat, hogy  lassabb Kép ügetésből hempereg.Ilyenkor lehajtja a fejét, mintha  sárgarépa után szaglászna, de az álarc mögött bizony ő hirtelen levágja magát a földre, hát ezt érdemli egy jó a lovas?!Aki kis paciját nap mint nap eteti, itatja, lovaglás után masszázst(meg keféli szőrét) nyújt neki. De ezt meg lehet neki bocsátani, hisz gondolj bele milyen lehet neki: zabla húzza a szájában, izzadt, forróság van körülötte, fáradt, lomha..Ha lovad a tényleg le fekszik, gyorsan fogd meg a szárat, ne hogy elszabaduljon, mert ha egy ló már meg tett ilyen merényletet, az nem fogja elfelejteni, és többször próbálkozik, és azt hiszi, lovasa királya lehet..Ilyenkor bizony a szigorúságot is kell alkalmazni, hogy jelezzed ez nem így van rendben.

TUDTAD?

Az ÁGASKODÁS gyakran sőt általában mindig a ló erőfölényét, igyekszik kimutatni. Meg akarja mutani, hogy sokkal inkább előnyben van.Az erőfitogtatás rendkívüli jelképe.Ez két ló között a nagy ellenességet tudja leginkább jelezni, kimutatni.Kép Ha az ágaskodás az emberrel való kapcsolat során történik meg, akkor gyakran az ellenkezést is jelenti. Ez akkor kezdődik meg, amikor a ló egyszer feldobbantja a lábát, de ez általában másmilyen helyzetben is előfordulhat.Ha a ló tényleg az ellenkezését, akarja kifejezni, és nagyban dühössé válik, akkor hirtelen is fölemelheti lábait(ágaskodás).Ha kisebb ellenkezése van akkor fejét ráncigálja jobbra, balra, de ez ugyanígy mást is jelenthet.Például kényelmetlen neki a heveder, túl szoros, és kicsi neki a kantár vagy bármi mást is jelenthet.Kép

         Itt például láthattok egy gyönyörű fehér pacit, aki magában ágaskodik.Ez akkor is jelenthezhet, ha a ló aktív korszakában van, vagy esetleg hosszabb ideig nem mozgott, vagy ha erejét akarja mutatni, ami gyakrabban inkább a felszabadult, lebegős mozgással üget, vagy vágtázik. A ló a szabadban általában nem üget folyamatosan hosszú ideig, szívesebben lép vagy vágtázik.Ez az állapota képezi az egyetlen kivételt.

                                                                 Farkasok

Fenevadak - Gyilkos farkasok

Tsume  2009.05.13. 13:45

 


A XIX. századi Svédországban egy falusi család befogad egy árván maradt farkas kölyköt. Köztudott, hogy a farkast soha nem lehet háziasítani. Tudja ezt a család is, ezért miután felnő, beleegyeznek az állat megölésébe. Az asszony azonban kieszközli a falu vadászánál, hogy kímélje meg a szeretett állat életét. Ettől kezdve viszont megdöbbentő és rejtélyes farkas támadások érik a faluban élő gyermekeket.

 

X-Men kezdetek

Tsume  2009.05.13. 13:45

 

 

FarkasRéges-régen, még X professzor színre lépése előtt, a mutánsok magányos, önpusztító és zabolátlan életet éltek: nem fogadtak el semmilyen hatalmat maguk fölött. Amikor a Farkas szerelme meghal, az első és egyetlen gondolata a bosszú, még akkor is, ha magánál sokkal erősebb és ravaszabb ellenféllel, Victor Creed-del kell megküzdenie. Nem érdeklik a következmények sem a kockázatok. A bosszú lehetőségét keresve eljut egy titkos katonai laboratóriumba, ahol rajta próbálják ki a mutáns X-kísérletet. Az eredmény azonban mindenkit meglep. Ahogy az is, hogy a kísérlet alanya többé nem hajlandó engedelmeskedni újjáteremtőinek, hiszen ő egy egészen más, titkos célból hagyta, hogy élő fegyverré változtassák...

 

Farkasok éjszakája

Tsume  2009.05.13. 13:44

 

 

Claire McNichol azóta gyűlöli a farkasokat, amióta a férje a hegyekben meghalt, s neki egy egész éjszakán keresztül kellett állnia a támadásukat. Sok évvel később úgy dönt, elhagyja a környéket fiával, Jesse-vel, ám még utoljára ellátogat a régi kunyhóba. Útközben azonban egy sérült farkas miatt balesetet szenved, s akárcsak az állat, ő is csapdába esik. A kényszerűen együtt töltött idő során különös kapcsolatba kerül az állattal. Időközben Jesse az anyja segítségére siet, nem is sejtve, hogy két orvvadász személyében milyen veszély leselkedik rá.

 

The Legend of Lobo, ( Lobo, a farkas )

Tsume  2009.04.07. 15:49

 

 1847, Dél-Kalifornia állam. A környéket már régóta rettegésben tartja egy hatalmas farkas, akit az emberek csak El Feroznak, Rettenetesnek hívnak... El Feroz hat kölyke közül az egyik Lobo. Lobo anyját marhapásztorok megölik, ezért Lobo "bosszút esküszik"... Miután párját megmenti az emberek fogságából, kikerüli a neki állított csapdákat, otthagyja azt a világot, ahol már az ember az úr...

 

The Man-Eating Wolves of Gysinge

Tsume  2009.04.07. 15:48

 

A XIX. századi Svédországban egy falusi család befogad egy árván maradt farkas kölyköt. Köztudott, hogy a farkast soha nem lehet háziasítani. Tudja ezt a család is, ezért miután felnő, beleegyeznek az állat megölésébe. Az asszony azonban kieszközli a falu vadászánál, hogy kímélje meg a szeretett állat életét. Ettől kezdve viszont megdöbbentő és rejtélyes farkas támadások érik a faluban élő gyermekeket.

 

Kim és a farkasok(Ulvesommer)

Tsume  2009.04.07. 15:47

 

 

Kim tizenkét éves norvég kislány balesetet szenved, amikor leesik egy domboldalról kirándulás közben. Védett helyet keres magának, ahol meghúzódhat a segítség megérkeztéig. Egy farkasverem mellett talál menedéket. Kis idő elteltével a fenyegető farkas egyre kevésbé félelmetesen viselkedik a védtelen betolakodóval szemben. A farkasvadászok elől Kim elbújtatja újdonsült barátait és megpróbál velük valahogy átkelni a közeli svéd határon, amelyen túl az állatok már szabadok, ott nem lőhetik le a farkasokat...

 

The Journey of Natty Gann

Tsume  2009.04.07. 15:47

 

 

Az Egyesült Államok a nagy gazdasági válság idején. Mr. Kent csak a messzi Washington államban kap munkát. Tizenkét éves lánya utána indul, de számára ez egyáltalán nem veszélytelen vállalkozás. Szerencséjére kiváló testőre akad: egy farkas. A meggyötört állat egy kutyaviadal után szökik meg gazdájától Natty segítségével, hogy együtt vándoroljanak tovább.

 

Valkohammas

ChristyWolf  2009.03.27. 16:50

 

 

Ez az anime úgy rejtély ahogy van. A youtube-on is csak egyetlen videó van róla, az sem amv, csak egy részlet, kép is csak ez az egy van róla, és információt sem találtam. Annyit tudok, hogy White Fang, vagyis Fehér agyar néven van angolul, de szerintem nincs sok köze hozzá, meg hogy 1990-ben készült.

                  

                                                       

 
 

 

Utolsó képArchívum

Naptár
<< Július / 2022 >>


Statisztika

Online: 1
Összes: 78096
Hónap: 277
Nap: 9